Online shoppen: wat zijn de voor- en nadelen?

Online shoppen: wat zijn de voor- en nadelen?

Tegenwoordig wordt er heel wat online geshopt, want het is natuurlijk heel handig om thuis vanuit je luie stoel van alles te kunnen kopen wat je hartje begeert. Toch heeft onlineshoppen ook wel nadelen waar je ook rekening mee moet houden. Daarom delen we in dit artikel een aantal voor- én nadelen van onlineshoppen!

Voordelen van onlineshoppen

Het grootste voordeel van online shoppen is natuurlijk het feit dat het erg gemakkelijk is. Je hoeft er je deur niet voor uit, je kan shoppen wanneer je wil en het enige wat je nodig hebt, is een computer, smartphone of tablet en een internetverbinding. Je kunt binnen enkele eenvoudige stappen van alles naar huis klikken: van die mooie schoenen tot aan je wekelijkse boodschappen. Andere voordelen van onlineshoppen zijn:

  • Vergelijken en research doen: Op internet kun je veel makkelijker prijzen met elkaar vergelijken. Je opent simpelweg een aantal tabbladen met de verschillende webshops die het product verkopen dat jij wilt hebben en je ziet in een oogopslag waar je dit het goedkoopst kunt bestellen. Verder is het ook makkelijk om reviews van andere klanten op te zoeken voordat je iets bestelt, zodat je een weloverwogen aankoop kunt doen.
  • Geen druk: Bijna iedereen heeft vast al eens meegemaakt dat je in een winkel staat en dat een verkoper nogal opdringerig is en je een slecht gevoel geeft als je weer met lege handen de winkel verlaat. Dit probleem zul je niet hebben als je op internet gaat winkelen, want je kunt net zo lang op een webshop rondstruinen zonder dat je wordt aangesproken of weggekeken.

Nadelen van onlineshoppen

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan online shoppen. Zo zijn er altijd risico’s wanneer je op internet iets koopt, aangezien je de spullen die je aanschaft niet met eigen ogen kunt zien. Met kleding bestellen heb je bijvoorbeeld het bekende probleem dat je niet zeker weet of het kledingstuk je wel leuk staat en welke maat je moet hebben. Andere nadelen waar je tegenaan loopt als je op internet koopt, zijn:

  • Verzendkosten en retour: Vaak moet je verzendkosten betalen als je ergens een bestelling doet. Vooral als je iets kleins bestelt, is het ’t soms niet waard om verzendkosten te betalen, omdat de verzendkosten dan hoger liggen dan de waarde van het product zelf. Sommige webshops bieden wel gratis verzending aan als je boven een bepaald bedrag aan producten bestelt, maar dit kan weer leiden tot onnodige aankopen. En bevalt je bestelling je niet? Dan kost het soms ook geld om je bestelling retour te doen.
  • Milieuaspect: In het verlengde van het bovengenoemde nadeel is onlineshoppen ook slecht voor het milieu. Niet alleen het transport van het pakketje naar jouw huis toe kost namelijk energie en daarmee dus CO2-uitstoot, maar ook het verpakkingsmateriaal moet weer tot afval verwerkt worden. Fietsen naar de stad en je eigen tasjes meenemen is in dat geval een stuk milieuvriendelijker.
Reacties zijn gesloten.