Zelf wijn maken

Zelf wijn maken

Wijn is erg lekker een heerlijk voor bij een leuke en gezellige avond met vrienden en/of familie. Het is vanzelfsprekend dat wij onze wijnen kopen of bestellen. Maar heb je ooit gedacht aan je eigen wijn maken? Je kan mousserende wijn, rosé wijn en nog veel meer maken. Veel mensen denken dat dit ingewikkeld en erg duur is. Maar in de praktijk valt dit erg mee! En zeg eerlijk, je hebt vast wel eens momenten dat je je verveelt en dit is een leuke bezigheid! Het is relatief eenvoudig. Wel moet je er de tijd voor nemen en precies en schoon te werk gaan. Meer weten over wijn? Bekijk dan wijn blog op het internet voor meer informatie en kennis!

Het recept

Je hebt ingrediënten nodig voor de wijn en de hulpmiddelen voor het maken van de wijn. 

 

Voor de wijn zelf heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Druiven of druivensap (niet de light-variant)
  • Gist
  • Citroensap

 

Voor de hulpmiddelen heb je het volgende nodig:

  • Een grote emmer
  • Een glazen fles met waterslot
  • Een hevel
  • Een oud stuk vitrage, een vocht doorlatende doek of zeef

De stappen

Stap 1: Leg de druiven in de schone emmer. Hierbij is het belangrijk dat je alle steeltjes, blaadjes en viezigheid van de druiven afhaalt. Zo ga je hygiënisch te werk!

 

Stap 2: Vervolgens plet je de druiven. Dit kan met de hand gedaan worden. Doe dit totdat al het sap uit de druiven vrijkomt. 

 

Stap 3: Pak de zeef, vitrage of vocht doorlatende doek erbij. Deze middelen gebruik je voor het scheiden van de overgebleven velletjes met het sap. Het sap wat nu ontstaan is wordt ook wel most genoemd.

 

Stap 4: Vervolgens voeg je de gist aan het sap toe. Daarna giet je het geheel in een grote glazen fles. De functie van het waterslot is dat de vrijgekomen druk kan ontsnappen zonder dat er stof of fruitvliegjes bij komen. Handig hé?

 

Stap 5: Wacht nu 2 dagen totdat het mengsel gaat gisten. Dit hoor je door het borrelende geluid uit het waterslot. 

 

Stap 6: Laat dit mengsel zo’n 6 weken gisten. Het is hierbij belangrijk dat je dit op een warme en donkere plek doet!

 

Stap 7: De 6 weken zitten erop! Giet het mengsel in een andere fles of emmer. Probeer hierbij zo min mogelijk drab over te hevelen.

 

Stap 8: Laat het mengsel nu weer zo’n vier tot zes weken na gisten. Hierna is je wijn eindelijk klaar! Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het serveren en proosten!

Reacties zijn gesloten.